Ekspozycja ryb na lodzie to nie tylko wizualny efekt, ale przede wszystkim ich ochrona przed utratą temperatury oraz naturalnej wilgotności. W naszych sklepach dbamy, o to aby całe ryby, patroszone oraz tusze były w całości zasypane lodem. Czynność ta jest powtarzana wielokrotnie w ciągu dnia wraz z przeprowadzaną kontrolą temperatury wewnątrz ryb. Sklepy bi1 angażują się w odpowiedzialną konsumpcję. Jako pierwsza sieć hipermarketów w Polsce zrezygnowaliśmy ze sprzedaży żywych karpi.
Jak poradzić sobie z łuskami ryby
Umieść rybę w zlewie i zalej zimną wodą.
Chwyć rybę za ogon i przesuwając nóż po skórze ryby od ogona w kierunku głowy, pozbądź się wszystkich łusek. Gdy czynność tą wykonasz pod wodą, łuski nie będą pryskały i wszystkie zostaną w wodzie. Oto sekret czystej kuchni.
Na koniec opłucz rybę pod zimną bieżącą wodą, umyj nóż i zlew. Gotowe!
Magda, Ambasador Działu Ryb