Zdrowo żyć

Na koniec roku 2020 nasze sklepy uzyskały pozytywną ocenę systemu produkcji ekologicznej i tym samym uzyskały certyfikaty rolnictwa ekologicznego, wydane przez odpowiednią jednostkę certyfikującą systemy jakości żywności, w zakresie  przetwórstwa, sprzedaży, obrotu i wprowadzenia na rynek produktów ekologicznych. Naszą ambicją jest propagowanie zdrowej żywności wolnej od pestycydów, metali ciężkich antybiotyków oraz upraw, które wzrastały w czystym niezanieczyszczonym środowisku. Propagując żywność BIO wpływamy na świadomość naszych klientów, wykorzystując naturalne procesy produkcji łącząc przy tym przyjazne środowisku praktyki gospodarowania.

Świadomość naszych klientów dotycząca właściwego odżywiania z roku na rok jest coraz większa, włączając się w działania zmierzające do zmiany nawyków żywieniowych, w naszych sklepach stale poszerzamy gamę produktów, pochodzących z upraw ekologicznych, czy też inaczej zwanych upraw organicznych lub biologicznych. W praktyce określenia BIO, EKO czy też Organic stosowane są zamiennie i znaczą to samo. Obecnie, w ofercie marki znajduje się ponad 3000 produktów z segmentu zdrowej żywności. Wśród nich można znaleźć produkty zarówno z Polski jak i z zagranicy, w tym ponad 2000 produktów BIO, ponad: 370 artykułów bez glutenu, 150 artykułów nie zawierających laktozy, 110 artykułów sojowych i ponad 300 produktów dietetycznych w tym niskosłodzonych.

Zdrowo żyć Zdrowo żyć

Nasze zobowiązania

Powiększając naszą ofertę zarówno pod kątem ilościowym i jakościowym, dążymy do tego, by była ona nie tylko jak najbardziej różnorodna dla diabetyków, wegetarian i wegan ale również dostępna pod kątem cenowym. Między innymi z tego powodu w naszych sklepach, wprowadzane są cotygodniowe promocje i rabaty sięgające nawet 20% na wybrane kategorie BIO.

Dodatkowo, studenci którzy biorą udział w naszym programie lojalnościowym, posiadający Kartę Jedyna podwajają ilość punktów, przy zakupie artykułów z oferty BIO.

Jako firma odpowiedzialna społecznie, zwracamy uwagę na etyczne aspekty hodowli zwierząt, jako pierwsi wycofaliśmy się ze sprzedaży żywego karpia już w 2017 roku, a do roku 2025 planujemy wycofanie ze sprzedaży jaj kur i produktów jajecznych z chowu klatkowego.

Cechy żywności ekologicznej

  • Wyprodukowana tradycyjnymi metodami zgodnie z określonymi zasadami rolnictwa ekologicznego ujętymi w przepisach prawa
  • Minimum 95% składników pochodzi z upraw ekologicznych (bez chemii rolnej, pestycydów, herbicydów i nawozów syntetycznych)
  • Lepszy smak ze względu na brak sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy czy konserwantów
  • Zawiera więcej substancji odżywczych wskazanych dla człowieka jak polifenole w warzywach i owocach, kwas CLA w leku
  • Przy hodowli zwierząt nie stosowano antybiotyków ani paszy GMO
  • Specjalnie oznakowana unijnym znakiem (logo żywności ekologicznej)
Żywność bezglutenowa

Żywność bezglutenowa

Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach niektórych zbóż, takich jak pszenica, żyto, orkisz, owies zwyczajny i jęczmień.

Ze względu na coraz częściej diagnozowane przypadłości takie jak nietolerancja glutenu – czyli celiakia, alergia na gluten oraz nadwrażliwość na ten składnik, coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową.

Zboża, które nie zawierają glutenu to: kukurydza, gryka, proso, ryż, amarantus.

Żywność bezlaktozowa

Żywność bezlaktozowa

Laktoza to naturalny cukier mleczny występujący w mleku krowim oraz wszystkich innych ssaków.

Przyczyną nietolerancji laktozy mogą być niedobór laktazy lub hipolaktazja, czyli zmniejszona aktywność laktazy uwarunkowana genetycznie lub wynikająca z uszkodzeń błony śluzowej jelita.

Dieta bezlaktozowa oznacza zaprzestanie spożycia mleka, jego produktów pochodnych i zastąpienie ich dostępnymi produktami bez laktozy – czyli produktami z mleka, z których wyeliminowano laktozę poprzez dodanie laktazy lub roślinne produkty, które mogą być wyprodukowane z ryżu, orkiszu, migdałów, kokosa.

BIO na wagę

Idea Zero Waste czyli „brak śmieci” czy też „brak marnowania” jest nam bardzo bliska i spójna z filozofią naszej grupy. Dlatego wychodząc naprzeciw Klientom, w naszych sklepach wprowadziliśmy sprzedaż żywności BIO na wagę. To Kliet sam decyduje jaką ilość danego produktu chce zakupić. W swojej ofercie mamy głównie produkty sypkie: kasze, ryż, makarony, musli. Ciągle weryfikujemy na co jest największy popyt by w najbliższym czasie wprowadzić kolejne produkty na wagę!

Oliwa z oliwek extra virgin BIO

Oliwa to eliksir długowieczności. Bogata w witaminy A, E, D i K oraz sole mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, jod i żelazo!
Spróbuj naszej Oliwy z oliwek extra virgin BIO, o naturalnym żółtym kolorze i przyjemnym aromacie świeżych oliwek.
Oliwa BIO rozlewana jest przez pracowników naszych sklepów do szklanych butelek, korkowana i metkowana.
Cały proces rozlewu jak i sam oferowany przez nas produkt objęty jest certyfikatem rolnictwa ekologicznego.
Ekologiczna oliwa z oliwek dzięki tłoczeniu na zimno, zachowuje wszystkie właściwości organoleptyczne świeżych oliwek.
Wspaniale podkreśli smak przygotowanych dań, zarówno tych gotowanych, pieczonych, jaki i smażonych.
Co więcej, wspaniale sprawdzi się też jako naturalny kosmetyk do ciała!  Stosowana jako balsam spowoduje, iż skóra będzie odpowiednio odżywiona jak i gładsza w dotyku!

© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone