Pieprz czerwony

Aromatyczny i dekoracyjny, podnosi smak potraw nadając im lekką nutę słodko-pikantnego smaku. To właśnie pieprz czerwony (peruwiański lub brazylijski). Ziarna pieprzu czerwonego są niezwykle delikatne, a drobna pestka pokryta jest jedynie kruchą otoczką. Za to smak tej przyprawy jest mocno wyrazisty. Choć wydaje się bezzapachowa, po zgnieceniu wydziela słodko-pieprzowy aromat. Pieprz czerwony uprawiany jest na wyspie Reunion na Oceanie Indyjskim, gdzie zbierane są dojrzałe ziarna, a następnie suszone lub konserwowane w roztworze solnym.

Mianem „pieprz czerwony”  często określane są także inne przypraw m.in.: pieprz kajeński – otrzymywany z papryki Cayenne lub pieprz gwinejski – pochodzący z Afryki, który również z pieprzem czerwonym ma nie wiele wspólnego.

Pieprz czerwony jest przyprawą wykorzystywaną zarówno do potraw słodkich oraz słonych. Gorąco polecam domowe lody śmietankowe z dodatkiem karmelu i czerwonego pieprzu ☺ 

Właściwości pieprzu czerwonego:

© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone