Aromatyczny i dekoracyjny, podnosi smak potraw nadając im lekką nutę słodko-pikantnego smaku. To właśnie pieprz czerwony (peruwiański lub brazylijski). Ziarna pieprzu czerwonego są niezwykle delikatne, a drobna pestka pokryta jest jedynie kruchą otoczką. Za to smak tej przyprawy jest mocno wyrazisty. Choć wydaje się bezzapachowa, po zgnieceniu wydziela słodko-pieprzowy aromat. Pieprz czerwony uprawiany jest na wyspie Reunion na Oceanie Indyjskim, gdzie zbierane są dojrzałe ziarna, a następnie suszone lub konserwowane w roztworze solnym.
Mianem „pieprz czerwony” często określane są także inne przypraw m.in.: pieprz kajeński – otrzymywany z papryki Cayenne lub pieprz gwinejski – pochodzący z Afryki, który również z pieprzem czerwonym ma nie wiele wspólnego.
Pieprz czerwony jest przyprawą wykorzystywaną zarówno do potraw słodkich oraz słonych. Gorąco polecam domowe lody śmietankowe z dodatkiem karmelu i czerwonego pieprzu ☺
Właściwości pieprzu czerwonego:
- To bogate źródło białka, tłuszczu, błonnika i minerałów, głównie wapnia, żelaza, magnezu, witaminy C oraz kapsaicyny
- Kapsaicyna (odpowiedzialna za ostry, piekący smak) wykorzystywana jest jako środek znieczulający ból w stawach i mięśniach, najczęściej zewnętrznie w postaci maści i kremów
- W medycynie owoce wykorzystywane są jako środek przeciwbakteryjny, przeciwzapalny, moczopędny, dezynfekujący i przeczyszczający
- Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu ułatwia trawienie
- Wspomaga ukrwienie tkanek, działa dezynfekująco i przeczyszczająco
- Odpowiednio spreparowany i podany może być lekarstwem na bóle głowy, stawów, mięśni oraz wysoką gorączkę
- Wzmacnia mięśnie, działa odkrztuście i przeciwzapalnie