- dieta orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
- jedząc ziarna orkiszu diabetycy mogą (po koniecznej konsultacji z lekarzem) zażywać znacznie mniej insuliny
- ziarna orkiszu przyśpieszają przemianę materii, podczas gdy mąka orkiszowa raczej ją spowalnia
- ziarna orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
- orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia
- kawa z orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco oraz przeciwalergicznie
Jak gotować kaszę orkiszową aby nie straciła właściwości
Wypłucz, dokładnie kaszę pod zimną wodą. Zalej wodą w proporcji 2:1 i dopraw delikatnie solą morską. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Do gotowania kaszy możesz dodać plasterek świeżego imbiru lub gałązkę selera.
Pamiętaj, że wartości odżywcze kaszy orkiszowej sprawiają, że oddziałuje ona na cały organizm, odtruwa go i regeneruje. Obniża cholesterol, poprawia odporność, wspiera pracę układu pokarmowego.
Ela, Ambasador Zdrowej Żywności