Kolorowe pierniczki, babeczki, ciasteczka, torty – wszystko pięknie udekorowane kolorową polewą tylko z naturalnych składników!
Najpierw przygotuj polewę bazową:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka wrzącej wody
- Sok z połówki cytryny
Cukier puder wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Polewa nie może być ani za gęsta, ani za rzadka. Do tak przygotowanej bazy, dodaj naturalne barwniki:
- Lukier żółty – dodaj 1 łyżkę kurkumy
- Lukier jasnoróżowy – zmiksuj mrożone (lub w miarę możliwości świeże) maliny i dodaj do lukru
- Lukier zielony – rozetrzyj połowę awokado, ono rozrzedzi lukier i sprawi, że będzie bardziej puszysty
- Lukier fioletowy – dodaj zmiksowane jagody lub jeżyny
- Lukier czerwony – dodaj sok z buraków