Jeżeli nie posiadasz pełnej wiedzy na temat kasz, poniżej krótka ich charakterystyka pod kątem wartości odżywczych.
KASZA MANNA (ok.88kcal w 100g)
- lekkostrawna,
- źródło jodu, skrobi
- polecana dla najmłodszych dzieci jako wartościowy posiłek
KASZA GRYCZANA (ok. 92kcal w 100g)
- nie zawiera glutenu
- źródło białka,
- Jedząc ją dostarczamy do organizmu magnez, cynk oraz kwas foliowy
KASZA JĘCZMIENNA (ok. 109kcal w 100g)
- wysoka ilość białka
- dostarczamy do organizmu witaminę z grupy B
KASZA KUSKUS (ok. 112kcal w 100g)
- źródło białka
- można zastosować do dań mięsnych lub jako składnik do sałatek
KASZA JAGLANA (ok. 378kcal w 100g)
- bogate źródło witaminy z grupy B oraz E
- lekkostrawna
- wzmacnia odporność
- polecana dla osób z anemią
- w składzie znajdziemy magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, a także krzem
Ze względu na duże wartości odżywcze, wygrywa kasza jaglana. Możesz się również spotkać z twierdzeniem, że kasza ta ma właściwości lecznicze. Dlaczego? Po pierwsze wzmacnia odporność organizmu, a po drugie ponieważ działa osuszająco – skraca katar. Pamiętaj jednak, że kasza jęczmienna nie nadaje się do długiego przechowywania. Smak takiej kaszy po pewny czasie staje się gorzki, chłonie również wilgoć i zapachy.
Agnieszka, Ambasador Zdrowego Stylu Życia