Cukinia, czy wiesz że…

Cukinia jest odmianą dyni potocznie zwaną kabaczkiem. W języku włoskim oznacza małą dynię (zucchina). Trafiła do Polski z Włoch, a jej ojczyzną jest Meksyk oraz Ameryka Południowa.

Stanowi cenne źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Ze względu na swój delikatny smak ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można ją dusić, grillować, panierować i smażyć, przygotowywać przetwory, a nawet potraktować jako bazę do słodkich wypieków.

Cukinia jest bogatym źródłem witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), A i K, składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem witaminy C. 

Dzięki  dużej zawartości tych witamin oraz składników mineralnych cukinia wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak:

© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone