Cukinia jest odmianą dyni potocznie zwaną kabaczkiem. W języku włoskim oznacza małą dynię (zucchina). Trafiła do Polski z Włoch, a jej ojczyzną jest Meksyk oraz Ameryka Południowa.
Stanowi cenne źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Ze względu na swój delikatny smak ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można ją dusić, grillować, panierować i smażyć, przygotowywać przetwory, a nawet potraktować jako bazę do słodkich wypieków.
Cukinia jest bogatym źródłem witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), A i K, składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Dzięki dużej zawartości tych witamin oraz składników mineralnych cukinia wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak:
- pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
- wspomaga układ nerwowy
- redukuje objawy i następstwa stresu
- wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami
- ma działanie antyoksydacyjne
- wspomaga wzrok i wzmacnia krzepliwość krwi
- ma działanie moczopędne i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu