Lato to świetny czas na przygotowanie cukru różanego. Płatki z krzewów różanych, rosnących z dala od ruchliwych ulic, najlepiej zerwać w słoneczny dzień. By zachować wspaniały różany zapach i aromat, płatki nie powinny być myte ani płukane.
Jak wykonać napar różany?
Przygotuj:
- dwie spore garście płatków róży,
- 150-200 g cukru,
Wykonanie krok po kroku
Z zebranych płatków róży usuń zielone listki i zblenduj je z odrobiną cukru tak, by powstała pasta. Wymieszaj ją z resztą cukru i rozłóż cienką warstwę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na około 1- 2 dni pozostaw pastę do wyschnięcia. By skrócić ten czas, wstaw blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 100 st C. Uzyskany w ten sposób suchy cukier ponownie zmiksuj, dzięki czemu stanie się sypki. Przesyp cukier do słoika i przechowuj w suchym miejscu. Taki cukier różany to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego, białego cukru.