Zupa dyniowa z pieczoną papryką – słodko ostra w smaku. Swoją słodycz zawdzięcza pieczonej papryce i marchwi, a pikanterię olejowi smakowemu z chilli. Kropkę nad „i” stawia czarnuszka i prażone migdały!
Składniki
- 1 kg świeżej dyni
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 1 duży korzeń selera
- 1 łyżka oleju smakowego z chilli lub 1/3 łyżki grysu chilli lub pieprzu Cayenne
- 2 ząbki czosnku
- Gałązka rozmarynu
- Sól do smaku
- Garść płatków migdałowych
- Łyżka czarnuszki
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Paprykę pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry i wsadzić do piekarnika na ok. 40 min aż skórka będzie miała czarne bąbelki.
- W tym czasie, umyć i obrać marchew i seler, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać ok. 2 l wody, dodać czosnek i rozmaryn i zagotować.
- W między czasie obrać dynię i pokroić na małe kawałki. Dodać do wywaru.
- Po upływie 40 minut, wyjąć paprykę z piekarnika, odczekać aż będzie na tyle wystudzona, że można ją będzie obrać ze skórki i dodać do garnka z warzywami.
- Teraz należy całość warzyw zblendować na gładką masę. Pozostawić jeszcze na chwilę na ogniu i doprawić.
- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe na złoty kolor.
- Zupę podawać oprószoną prażonymi płatkami migdałów i czarnuszką.
Autor: Ela, Ambasador Zdrowej Żywności