Ciekawie wyglądająca, kusząca aromatem, fantastycznie smaczna i zdrowa rybka. Gorąco polecam Halibuta zapiekanego w warzywach. Posiłek jest lekki i pożywny, a zarazem sycący. Zapraszam do gotowania.
Składniki
- 500g świeżego halibuta (najlepiej filet)
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ pęczka pietruszki
- 1/3 pora (biała część)
- Mała cebula
- 2-3 łyżki oleju kokosowego lub lnianego
- 1-2 pieczarki
- Papryka wędzona w proszku, curry
- Sól gruboziarnista, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rybkę umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
- Marchew i korzeń pietruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Por i cebulę obierz z wierzchniej warstwy i pokrój por w plasterki ok 0,5 cm, a cebulę w kosteczkę.
- Do startych warzyw dodaj por, ½ łyżeczki curry (lub więcej wedle uznania), odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj.
- Rybkę pokrój w niewielkie kwadraty, oprósz solą gruboziarnistą i pieprzem z młynka.
- Rozgrzej olej w wysokiej patelni i dodaj najpierw cebulę, a po 5 minutach resztę warzyw. Duś je około 7 minut. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na warzywa poukładaj rybkę.
- Obierz pieczarki i pokrój w plasterki ok 3 mm. Następnie poukładaj je na rybkę i posyp papryką wędzoną.
- Zakryj wierzch pokrywka naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową.
- Zapiekankę włóż do nagrzanego (koniecznie) piekarnika i piecz około 20-25 minut w zależności od grubości ryby.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natka pietruszki.
Autor: Elżbieta, Ambasador Przepisów Kuchni z Pasją