Zapiekany halibut z warzywami

Ciekawie wyglądająca, kusząca aromatem, fantastycznie smaczna i zdrowa rybka. Gorąco polecam Halibuta zapiekanego w warzywach. Posiłek jest lekki i pożywny, a zarazem sycący. Zapraszam do gotowania.

Składniki

  • 500g świeżego halibuta (najlepiej filet)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1/3 pora (biała część)
  • Mała cebula
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego lub lnianego
  • 1-2 pieczarki
  • Papryka wędzona w proszku, curry
  • Sól gruboziarnista, pieprz do smaku
Zapiekany halibut z warzywami

Przygotowanie

  1. Rybkę umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Marchew i korzeń pietruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Por i cebulę obierz z wierzchniej warstwy i pokrój por w plasterki ok 0,5 cm, a cebulę w kosteczkę.
  4. Do startych warzyw dodaj por, ½ łyżeczki curry (lub więcej wedle uznania), odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj.
  5. Rybkę pokrój w niewielkie kwadraty, oprósz solą gruboziarnistą i pieprzem z młynka.
  6. Rozgrzej olej w wysokiej patelni i dodaj najpierw cebulę, a po 5 minutach resztę warzyw. Duś je około 7 minut. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Na warzywa poukładaj rybkę.
  8. Obierz pieczarki i pokrój w plasterki ok 3 mm. Następnie poukładaj je na rybkę i posyp papryką wędzoną.
  9. Zakryj wierzch pokrywka naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową.
  10. Zapiekankę włóż do nagrzanego (koniecznie) piekarnika i piecz około 20-25 minut w zależności od grubości ryby.
  11. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natka pietruszki.
Autor: Elżbieta, Ambasador Przepisów Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone