Wielkanocny Sernik kajmakowy

Kajmakowy sernik na Święta to idealny pomysł! Smakuje wybornie a jak wygląda!

Składniki

Masa:

  • twaróg półtłusty (500g)
  • mascarpone (200g)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (30g)
  • erytrytol (50g)
  • 4 jajka (240g)
  • masło orzechowe (30g)
  • masa kajmakowa (50g)

Spód:

  • herbatniki  (5-6 sztuk)
  • masło 82% (50g)

Dekoracja:

  • orzeszki ziemne, garść (50g)
  • borówki, garść (50g)
  • rozmaryn do ozdoby
  • cukier puder do posypania
Wielkanocny Sernik kajmakowy

Przygotowanie

  1. Do robota kuchennego wrzucamy twaróg, dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe, erytrytol oraz przyprawę do piernika.
  2. W tym samym czasie siekamy orzeszki ziemne i dodajemy je do naszej mieszanki.
  3. Miksujemy wszystko na gładką masę.
  4. Dodajemy po kolei całe jajka.
  5. Herbatniki kruszymy lub miksujemy na drobne kawałki, przy czym wlewamy roztopione masło.
  6. Gotową masę przekładamy do foremki 18 cm.
  7. Pieczemy 60 minut, grzałka góra-dół, w 160°C.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu sernika, dodajemy gotową lub domową masę kajmakową, brzegi ozdabiamy świeżym rozmarynem, borówkami, kilkoma orzechami. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Amanda, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone