Kajmakowy sernik na Święta to idealny pomysł! Smakuje wybornie a jak wygląda!
Składniki
Masa:
- twaróg półtłusty (500g)
- mascarpone (200g)
- 2 łyżki przyprawy do piernika (30g)
- erytrytol (50g)
- 4 jajka (240g)
- masło orzechowe (30g)
- masa kajmakowa (50g)
Spód:
- herbatniki (5-6 sztuk)
- masło 82% (50g)
Dekoracja:
- orzeszki ziemne, garść (50g)
- borówki, garść (50g)
- rozmaryn do ozdoby
- cukier puder do posypania

Przygotowanie
- Do robota kuchennego wrzucamy twaróg, dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe, erytrytol oraz przyprawę do piernika.
- W tym samym czasie siekamy orzeszki ziemne i dodajemy je do naszej mieszanki.
- Miksujemy wszystko na gładką masę.
- Dodajemy po kolei całe jajka.
- Herbatniki kruszymy lub miksujemy na drobne kawałki, przy czym wlewamy roztopione masło.
- Gotową masę przekładamy do foremki 18 cm.
- Pieczemy 60 minut, grzałka góra-dół, w 160°C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu sernika, dodajemy gotową lub domową masę kajmakową, brzegi ozdabiamy świeżym rozmarynem, borówkami, kilkoma orzechami. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Amanda, Ambasador Kuchni z Pasją