Tradycyjna pomidorowa

Zupa pomidorowa, zwana również pomidorówką powstaje na bazie wcześniej przygotowanego rosołu lub bulionu z warzyw. Pomidorowa podana z makaronem, lanymi kluskami czy też ryżem to idealna propozycja na jesienne danie obiadowe.

Składniki

  • 500 gr żeberek wieprzowych
  • 1,5-2 litry wody
  • pęczek włoszczyzny
  • 100g cebuli
  • 500g pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki cukru
  • kostka bulionowa
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ewentualnie śmietana 18% lub odrobina rucoli
Tradycyjna pomidorowa

Przygotowanie

  1. Mięso zagotować (ok. 30min) następnie dodać włoszczyznę, oraz przyprawy.
  2. Pomidory kroimy i dusimy na maśle, po czym przecieramy i wlewamy do odcedzonego wywaru.
  3. W oddzielnym garnku gotujemy makaron z odrobiną oleju, aby się nie kleił.
  4. Wszystko razem łączymy i posypujemy natką pietruszki.
  5. Jeżeli lubisz, możesz dodać do zupy trochę śmietany lub odrobinę rucoli do dekoracji.
Autor: Agnieszka, bi1 Bielsko-Biała
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone