Zupa pomidorowa, zwana również pomidorówką powstaje na bazie wcześniej przygotowanego rosołu lub bulionu z warzyw. Pomidorowa podana z makaronem, lanymi kluskami czy też ryżem to idealna propozycja na jesienne danie obiadowe.
Składniki
- 500 gr żeberek wieprzowych
- 1,5-2 litry wody
- pęczek włoszczyzny
- 100g cebuli
- 500g pomidorów
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- kostka bulionowa
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ewentualnie śmietana 18% lub odrobina rucoli
Przygotowanie
- Mięso zagotować (ok. 30min) następnie dodać włoszczyznę, oraz przyprawy.
- Pomidory kroimy i dusimy na maśle, po czym przecieramy i wlewamy do odcedzonego wywaru.
- W oddzielnym garnku gotujemy makaron z odrobiną oleju, aby się nie kleił.
- Wszystko razem łączymy i posypujemy natką pietruszki.
- Jeżeli lubisz, możesz dodać do zupy trochę śmietany lub odrobinę rucoli do dekoracji.
Autor: Agnieszka, bi1 Bielsko-Biała