Za oknem może i nie ma jeszcze lata ale pierwsze szparagi już w ofercie bi1 są! Dlatego przygotuj zielone szparagi na obiad!
Składniki
- 2 opakowania szparagów zielonych(2x 500g)
- makaron pełnoziarnisty (200g)
- duża garść pomidorków koktajlowych(100g)
- mleko 3,2% (50ml)
- jogurt śmietankowy bez laktozy (50g)
- oliwa do smażenia (10g)
- przyprawy tj. sól, pieprz czarny, czosnek i majeranek
Przygotowanie
- Makaron ugotować według opakowania na al dente.
- Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na pół.
- Szparagi umyć i odłamać końcówki, następnie pokroić wedle uznania.
- TIP: Końcówki szparagów można pokroić w talarki i dodać do zupy.
- Do wysokiego garnka wlać oliwę i wrzucić szparagi, aby się podsmażyły – doprawić.
- TIP: Dobrze, aby na początku dodać 3/4 szparagów, a główki zostawić na sam koniec ponieważ gotują/smażą się szybciej. Czas smażenia młodych szparagów to około 10 minut na średnim palniku.
- Do zielonych szparag dodać pomidorki, chwilę smażyć do połączenia się składników.
- Dodać wcześniej ugotowany makaron i doprawić czarnym pieprzem.
Autor: Amanda, Ambasador Kuchni z Pasją