Szarlotka to ciasto pochodzące z Francji. Wypiek z chrupiącym, kruchym ciastem i dużą ilością jabłek idealnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.
Składniki
- 65 g mąki
- proszek do pieczenia
- 24 dag masła
- 8 jaj
- 1,2 kg jabłek
- 30 dag cukru
- cynamon
- sól
Przygotowanie
- 550 gramów mąki, proszek do pieczenia, jaja i 180 gram cukru wymieszaj na równą masę.
- Jabłka obierz i pokrój na drobne kawałki (mogą być ćwiartki)
- Do czystej miski dodaj 4 jajka, 4 łyżki cukru oraz 5 łyżek mąki i ubij mikserem, a następnie dodaj do jabłek i wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na blachę, następnie rozłóż masę jabłkową.
- Piecz w piekarniku przez 30 minut w 170 stopniach.
- Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Autor: Oleksandr, Ambasador Kuchni z Pasją