Szarlotka

Szarlotka to ciasto pochodzące z Francji. Wypiek z chrupiącym, kruchym ciastem i dużą ilością jabłek idealnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.

Składniki

  • 65 g mąki
  • proszek do pieczenia
  • 24 dag masła
  • 8 jaj
  • 1,2 kg jabłek
  • 30 dag cukru
  • cynamon
  • sól
Szarlotka

Przygotowanie

  1. 550 gramów mąki, proszek do pieczenia,  jaja i 180 gram cukru wymieszaj na równą masę.
  2. Jabłka obierz i pokrój na drobne kawałki (mogą być ćwiartki)
  3. Do czystej miski dodaj 4 jajka, 4 łyżki cukru oraz 5 łyżek mąki i ubij mikserem, a następnie dodaj do jabłek i wymieszaj.
  4. Ciasto wyłóż na blachę, następnie rozłóż masę jabłkową.
  5. Piecz w piekarniku przez 30 minut w 170 stopniach.
  6. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Autor: Oleksandr, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone