Śledzie w śmietanie

Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą, serwowane są na urodzinne uroczystości czy imprezy z przyjaciółmi. Tak naprawdę w różnej postaci goszczą na naszych stołach przez cały rok.

Składniki

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej
  • 400g filetu śledziowego
  • 1 jabłko
  • 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oraz kto lubi troszkę natki pietruszki
Śledzie w śmietanie

Przygotowanie

  1. Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
  2. Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  3. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
  4. Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
  5. Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, a następnie rozłóż na śledziach.
  6. Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone