Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą, serwowane są na urodzinne uroczystości czy imprezy z przyjaciółmi. Tak naprawdę w różnej postaci goszczą na naszych stołach przez cały rok.
Składniki
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- 400g filetu śledziowego
- 1 jabłko
- 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- oraz kto lubi troszkę natki pietruszki
Przygotowanie
- Śledzie mocz 1 godzinę, odsącz, przekrój na połowę i ułóż na półmisku.
- Majonez połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
- Następnie obierz cebulę, pokrój ją w półplasterki, sparz wrzątkiem.
- Sos śmietanowo-majonezowy połącz z jabłkiem i cebulą, a następnie rozłóż na śledziach.
- Śledzie podawaj posypane natką pietruszki.
Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją