Śledzie słodko-kwaśne

Śledzie pod każdą postacią to super przekąska na imprezę ze znajomymi. Ale czy miałeś okazję spróbować śledzie z ananasem?

Składniki

  • 5 płatów śledziowych (500 g)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: 3 ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
  • 1/2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki ananasa + 1/4 szklanki syropu
  • 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Śledzie słodko-kwaśne

Przygotowanie

  1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie.
  2. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zmienić wodę.
  3. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
  4. Cebule obrać i pokroić w piórka lub na półplasterki. Zeszklić na 4 łyżkach oleju (przez ok. 5 minut).
  5. Następnie dodać przyprawy oraz obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
  6. Mieszając co chwilę, smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  7. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i dalej smażyć przez ok. 3 minuty.
  8. Dodać pokrojonego na kawałeczki ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
  9. Wlać ocet, a następnie  dodać ketchup, koncentrat pomidorowy oraz syrop ananasowy. Wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez 2 – 3 minuty.
  10. Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami. Wstawić do lodówki.
Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone