Śledzie pod każdą postacią to super przekąska na imprezę ze znajomymi. Ale czy miałeś okazję spróbować śledzie z ananasem?
Składniki
- 5 płatów śledziowych (500 g)
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: 3 ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
- 1/2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki ananasa + 1/4 szklanki syropu
- 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
- Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie.
- Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zmienić wodę.
- Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
- Cebule obrać i pokroić w piórka lub na półplasterki. Zeszklić na 4 łyżkach oleju (przez ok. 5 minut).
- Następnie dodać przyprawy oraz obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
- Mieszając co chwilę, smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i dalej smażyć przez ok. 3 minuty.
- Dodać pokrojonego na kawałeczki ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
- Wlać ocet, a następnie dodać ketchup, koncentrat pomidorowy oraz syrop ananasowy. Wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez 2 – 3 minuty.
- Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami. Wstawić do lodówki.
Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją