Przepyszny, lekki, pomarańczowy sernik na zimno to rozkosz dla podniebienia każdego, kto uwielbia ciasta, torty, placuszki, babeczki no i przede wszystkim różnego rodzaje serniki!
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 150 g śmietany 36%
- 2 łyżki żelatyny
- szklanka cukru pudru
- 2 opak. biszkoptów okrągłych
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej
Przygotowanie
- Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając o ok. 50 ml mniej wody niż w przepisie
- Żelatynę zalej 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia
- Ubij śmietanę. Gdy jest już dość sztywna, dodawaj stopniowo cukier puder, nadal miksując
- Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując
- Gdy masa jest gotowa, wlej żelatynę
- Oddziel 1/4 masy i połącz z czekoladą w proszku
- Dno formy do pieczenia ciasta wyłóż biszkoptami
- Zalej połową masy serowej
- Przykryj biszkoptami i posmaruj masą czekoladową
- Ponownie przykryj biszkoptami i nałóż pozostałą masę, na wierzchu ułóż plastry pomarańczy na przemian z biszkoptami
- Wszytko zalej tężejąca galaretką i odstaw do lodówki na 2 godziny
- Na koniec możesz udekorować sernik różnymi ozdobami do ciast
- Możesz również zaserwować sernik z lodami
Autor: Agnieszka, Ambasador Cukierni