Sernik na zimno

Przepyszny, lekki,  pomarańczowy sernik na zimno to rozkosz dla podniebienia każdego, kto uwielbia ciasta, torty, placuszki, babeczki no i przede wszystkim różnego rodzaje serniki!

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 150 g śmietany 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 opak. biszkoptów okrągłych
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej
Sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając o ok. 50 ml mniej wody niż w przepisie
  2. Żelatynę zalej 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia
  3. Ubij śmietanę. Gdy jest już dość sztywna, dodawaj stopniowo cukier puder, nadal miksując
  4. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując
  5. Gdy masa jest gotowa, wlej żelatynę
  6. Oddziel 1/4 masy i połącz z czekoladą w proszku
  7. Dno formy do pieczenia ciasta wyłóż biszkoptami
  8. Zalej połową masy serowej
  9. Przykryj biszkoptami i posmaruj masą czekoladową
  10. Ponownie przykryj biszkoptami i nałóż pozostałą masę, na wierzchu ułóż plastry pomarańczy na przemian z biszkoptami
  11. Wszytko zalej tężejąca galaretką i odstaw do lodówki na 2 godziny
  12. Na koniec możesz udekorować sernik różnymi ozdobami do ciast
  13. Możesz również zaserwować sernik z lodami
Autor: Agnieszka, Ambasador Cukierni
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone