Placuszki ziemniaczane

Ziemniaki chyba każdy z nas znajdzie w swojej domowej spiżarce. Czasami zostaną nam ugotowane ziemniaki z wczorajszego dnia, a nie chodzi o to by je wyrzucić tylko przygotować coś innego, równie smacznego. nie marnujemy jedzenia a zyskujemy fajny, szybki obiad.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
Placuszki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Boczek i cebulę kroimy w drobne kosteczki lub trzemy na tarce.
  2. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy na gładką masę i dodajemy przesmażony wcześniej na chrupko boczek ze zrumienioną cebulką.
  3. Dodajemy jajko i przyprawy i całość wyrabiamy na jednolita masę.
  4. Na rozgrzaną oliwę wykładamy masę i formujemy placuszki.
  5. Smażymy na rumiano z obu stron.
  6. Po smażeniu warto odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
  7. A potem już na talerz, śmietana i coś zielonego.
Autor: Jacek, Ambasador Zdrowego Stylu
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone