Ziemniaki chyba każdy z nas znajdzie w swojej domowej spiżarce. Czasami zostaną nam ugotowane ziemniaki z wczorajszego dnia, a nie chodzi o to by je wyrzucić tylko przygotować coś innego, równie smacznego. nie marnujemy jedzenia a zyskujemy fajny, szybki obiad.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Boczek i cebulę kroimy w drobne kosteczki lub trzemy na tarce.
- Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy na gładką masę i dodajemy przesmażony wcześniej na chrupko boczek ze zrumienioną cebulką.
- Dodajemy jajko i przyprawy i całość wyrabiamy na jednolita masę.
- Na rozgrzaną oliwę wykładamy masę i formujemy placuszki.
- Smażymy na rumiano z obu stron.
- Po smażeniu warto odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
- A potem już na talerz, śmietana i coś zielonego.
Autor: Jacek, Ambasador Zdrowego Stylu