Placek makowy

Placek makowy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie dobre ciasto ale i też czas. Jeśli znudził się Tobie tradycyjny makowiec zwijany – placek makowy jest świetną alternatywą, gdyż nie wymaga długiego przyrządzania.

Składniki

  • 1 puszka gotowej masy makowej 850g
  • 5 dużych jaj
  • 1/2 kg. mąki pszennej
  • kostka masła 200g
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok 15 g.)
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • bakalie wg. uznania
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
Placek makowy

Przygotowanie

  1. Mąkę, masło, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia i żółtka siekamy, a następnie zagniatamy razem i formujemy kulę, którą wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Opakowanie masy makowej, ubitą pianę z 5 białek, 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki cukru łączymy razem i dodajemy aromat spożywczy.
  3. Średnią blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy połową ciasta, a następnie nakładamy masę.
  4. Na masę makową ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.
  5. Pieczemy w piekarniku 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. W zależności od upodobań, placek można polać polewą lukrową.
Autor: Agnieszka, Ambasador Działu Piekarnia, Cukiernia
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone