Placek makowy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie dobre ciasto ale i też czas. Jeśli znudził się Tobie tradycyjny makowiec zwijany – placek makowy jest świetną alternatywą, gdyż nie wymaga długiego przyrządzania.
Składniki
- 1 puszka gotowej masy makowej 850g
- 5 dużych jaj
- 1/2 kg. mąki pszennej
- kostka masła 200g
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok 15 g.)
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- bakalie wg. uznania
- kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
Przygotowanie
- Mąkę, masło, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia i żółtka siekamy, a następnie zagniatamy razem i formujemy kulę, którą wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy masę makową. Opakowanie masy makowej, ubitą pianę z 5 białek, 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki cukru łączymy razem i dodajemy aromat spożywczy.
- Średnią blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy połową ciasta, a następnie nakładamy masę.
- Na masę makową ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.
- Pieczemy w piekarniku 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- W zależności od upodobań, placek można polać polewą lukrową.
Autor: Agnieszka, Ambasador Działu Piekarnia, Cukiernia