Pikantne, warzywne placuszki

Przepyszne, konkretne bo lekko pikantne, o wyrazistym smaku placuszki, niech zagoszczą jako jedno zdań obiadowych w Twoim codziennym menu!

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • ½ cukinii
  • 1 większa cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Jogurt naturalny
  • Sól, pieprz/pieprz cayenne
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki do posypania
Pikantne, warzywne placuszki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, cukinię i cebulę obrać i umyć, pokroić w kawałki następnie wrzucić do malaksera.
  2. Marchewkę i imbir obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, po czym wrzucić do malaksera.
  3. Do malaksera dodać również mąkę, jajka, sól oraz pieprz. Teraz można zmiksować ok. 20-30 sekund na średnich obrotach, tak aby zostały niewielkie kawałeczki ziemniaków, cebuli i cukinii, a nie jednolita masa – to ważne!
  4. Masa powinna przypominać gęste ciasto. Jeżeli poszczególne składniki nie będą się ze sobą „kleiły” dodaj jeszcze trochę mąki.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki na złoty kolor, ok. 3 min z każdej strony.
  6. Olej powinien być mocno rozgrzany, wówczas placuszki nie będą go „piły”.
  7. Placuszki polej jogurtem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Autor: Ela, Ambasador Zdrowej Żywności
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone