Paprykowo-pomidorowa szakszuka

Jajka w pomidorach.

Składniki

  • 200 g papryki
  • 340 g pomidorów
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 90 g cebula
  • 7 g czosnku
  • 150 ml wody
  • 10 g oliwy
  • 5 g natki pietruszki
  • 30 g czarnych oliwek
  • 2 szt. jajka
  • 5 g papryki wędzonej
  • 5 g papryki słodkiej
  • szczypta soli i pieprzu cayenne
Paprykowo-pomidorowa szakszuka

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek pokrój, podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj wodę, pokrojone pomidory, paprykę i passatę.
  3. Całość dopraw przyprawami. Wymieszaj. Duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec wbij jajka, duś jeszcze 3 minuty.
  5. Na koniec posyp posiekaną pietruszką oraz połówkami oliwek.
Autor: Magda, Schiever Polska
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone