Paprykarz z brązowego ryżu z makrelą.
Składniki
- 100 g ryżu brązowego
- 100 g wędzonej makreli
- 70 g mała cebula
- 50 g mała marchew
- 50 g małego selera
- 15 g słodkiej papryki w proszku
- 60 g koncentratu pomidorowego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
- Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do gotującego się ryżu na ostatnie 5-8 minut gotowania.
- Ryż i warzywa dopraw dla ostrości pieprzem oraz papryką w proszku.
- Dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij je i dodaj do ryżu z warzywami.
- Przemieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem
Autor: Magda, Schiever Polska