Pyszne, chrupiące, delikatne, maślane ciasteczka. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Uformuj dowolne kształty i spróbuj tego przysmaku!
Składniki
Do garnka, najlepiej szerokiego, 6-8 litrowego, włożyć:
- 2 kostki 250 g dobrej jakości margaryny(80% tłuszczu)
- 2 kostki 200g masła (82% tłuszczu)
- 2 całe jajka „M” i 4 żółtka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki (250 ml) cukru kryształu
- 1,5 małej paczki proszku do pieczenia
- 4 szczypty soli
- około 1,5 kg mąki tortowej
Przygotowanie
- Zagnieść ciasto – wyrobić na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie lepić się do garnka, można dosypywać trochę mąki.
- Ciasto można podzielić na części i do każdej z nich dodawać ulubione dodatki: mak, kokos, orzechy, migdały czy kakao. W ten sposób powstaną ciasteczka o różnych smakach.
- Następnie włożyć ciasto do lodówki na około 1 godzinę.
- Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość ok 1 cm. (Najlepiej przez folię, żeby ciasto nie przylepiało się do wałka.)
- Wykrawać ciasteczka.
- Ciasteczka piec na blaszkach, na papierze do pieczenia, w piekarniku ok. 175°C, 15-20 minut. Ciasteczka można udekorować według gustu.
Autor: Bożena, Ambasador Działu Piekarnia