Kolorowe Leczo

Spróbuj kolorowe, pikantne, paprykowe leczo w wersji wegetariańskiej gdzie bazą wcale nie jest kiełbasa!

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie zielone
  • 1 średnia cukinia żółta
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 pomidory (malinowe)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych w kostkę)
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • Pół łyżeczki cukru
  • 20 g oleju
  • Przyprawy: suszone oregano (wedle uznania), łyżeczka papryki słodkiej w proszku, łyżeczka papryki wędzonej, kilka płatków chili, sól i pieprz do smaku.
Kolorowe Leczo

Przygotowanie

1. W garnku na oleju podsmażamy pokrojona w piórka cebulę lekko posypaną cukrem do momentu, aż się
lekko zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w półplasterki cukinię.
Smażymy ok. 10 min.
2. Pomidory nacinamy polewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę.
3. Obrane wcześniej pomidory i paprykę kroimy w kostkę, wszystko dodajemy do garnka razem z pomidorami w puszce.
4. Przyprawiamy, mieszamy i dusimy do miękkości ok. 10 min.
5. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 10 min.

Autor: Magda, Ambasador Zdrowych Nawyków Żywieniowych
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone