Spróbuj kolorowe, pikantne, paprykowe leczo w wersji wegetariańskiej gdzie bazą wcale nie jest kiełbasa!
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie zielone
- 1 średnia cukinia żółta
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 2 pomidory (malinowe)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych w kostkę)
- 20 g koncentratu pomidorowego
- Pół łyżeczki cukru
- 20 g oleju
- Przyprawy: suszone oregano (wedle uznania), łyżeczka papryki słodkiej w proszku, łyżeczka papryki wędzonej, kilka płatków chili, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
1. W garnku na oleju podsmażamy pokrojona w piórka cebulę lekko posypaną cukrem do momentu, aż się
lekko zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w półplasterki cukinię.
Smażymy ok. 10 min.
2. Pomidory nacinamy polewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę.
3. Obrane wcześniej pomidory i paprykę kroimy w kostkę, wszystko dodajemy do garnka razem z pomidorami w puszce.
4. Przyprawiamy, mieszamy i dusimy do miękkości ok. 10 min.
5. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 10 min.
Autor: Magda, Ambasador Zdrowych Nawyków Żywieniowych