Grissini z serem i czarnym sezamem

Delikatne, cienkie i chrupiące paluszki należą do ulubionych włoskich przekąsek. Możesz zrobić czyste grissini lub z dowolnym dodatkiem, np. z serem, oliwkami, czarnuszką, sezamem, szynką parmeńską lub tym, na co masz ochotę.

Składniki

  • 160 ml ciepłej wody
  • 30 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do posmarowania
  • 25 dag kaszy manny
  • 280 dag mąki pszennej
  • 50 dag sera Grana Padano
  • Łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Sól gruboziarnista i czarny sezam do posypania
Grissini z serem i czarnym sezamem

Przygotowanie

Ciasto możesz wyrabiać ręcznie, ja w tym przypadku pójdę trochę na skróty i wyrobię ciasto w mikserze.

  1. Do misy miksera dodaj składniki wg podanej kolejności: woda, drożdże, cukier, kaszę mannę, a następnie mieszaj do rozpuszczenia drożdży.
  2. Kolejno dodaj do mieszanki drożdżowej: mąkę, oliwę, sól oraz starty żółty ser.
  3. Po wyrobieniu ciasta, odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je do grubości ok. 0,5-1 cm i pokrój w cienkie paski ok. 0,5 cm. Każdy pasek roluj tak, aby uzyskał kształt wałeczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok. 1 cm od siebie, ponieważ paluchy jeszcze urosną.
  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  6. Wierzch każdego palucha posmaruj oliwą i posyp solą gruboziarnistą i czarnym sezamem, a następnie wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut.
Autor: Elżbieta, Ambasador Zdrowej Żywności
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone