Delikatne, cienkie i chrupiące paluszki należą do ulubionych włoskich przekąsek. Możesz zrobić czyste grissini lub z dowolnym dodatkiem, np. z serem, oliwkami, czarnuszką, sezamem, szynką parmeńską lub tym, na co masz ochotę.
Składniki
- 160 ml ciepłej wody
- 30 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do posmarowania
- 25 dag kaszy manny
- 280 dag mąki pszennej
- 50 dag sera Grana Padano
- Łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- Sól gruboziarnista i czarny sezam do posypania
Przygotowanie
Ciasto możesz wyrabiać ręcznie, ja w tym przypadku pójdę trochę na skróty i wyrobię ciasto w mikserze.
- Do misy miksera dodaj składniki wg podanej kolejności: woda, drożdże, cukier, kaszę mannę, a następnie mieszaj do rozpuszczenia drożdży.
- Kolejno dodaj do mieszanki drożdżowej: mąkę, oliwę, sól oraz starty żółty ser.
- Po wyrobieniu ciasta, odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je do grubości ok. 0,5-1 cm i pokrój w cienkie paski ok. 0,5 cm. Każdy pasek roluj tak, aby uzyskał kształt wałeczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok. 1 cm od siebie, ponieważ paluchy jeszcze urosną.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Wierzch każdego palucha posmaruj oliwą i posyp solą gruboziarnistą i czarnym sezamem, a następnie wstaw do piekarnika na ok. 8-10 minut.
Autor: Elżbieta, Ambasador Zdrowej Żywności