Za oknem chłodno, wietrznie, a na talerzu namiastka lata… Dziś proponuję powrót do wakacyjnej kuchni w postaci lekkiej, grillowanej cukinii podanej w towarzystwie delikatnej kaszy oprószonej prażonymi migdałami.
Kaszę orkiszową możesz zastąpić dowolną, ulubioną kaszą.
Składniki
Dla 2 osób:
- Średnia cukinia lub 2 małe
- 2 woreczki dowolnej kaszy
- Łyżka masła
- Pół pęczka posiekanej, świeżej natki pietruszki
- Garść płatków migdałowych
- Sól lub sól ziołowa, pieprz, wędzona papryka
- Opcjonalnie – gałązka selera
Przygotowanie
Kasza:
- Ugotuj na sypko swoją ulubioną kaszę z dodatkiem odrobiny soli i gałązką selera.
- Po odcedzeniu, przełóż kaszę do miski i dodaj masło, pietruszkę, sól lub sól ziołową oraz pieprz.
- Wymieszaj do rozpuszczenia masła.
Cukinia:
- Umyj cukinię – możesz obrać ze skórki ale nie jest to konieczne.
- Pokrój na ok 7mm plastry. Jeżeli cukinia ma duże pestki, możesz je usunąć łyżką.
- Rozłóż plastry na desce i oprósz je solą, pieprzem i papryką wędzoną.
- Rozgrzej patelnię grillową, skrop delikatnie olejem i układaj plastry cukinii jeden koło drugiego.
- Po 3-4 minutach, obróć plastry na drugą stronę, do uzyskania złotych pasów.
Migdały:
- Na suchą patelnię wsyp płatki migdałowe i postaw patelnie na średnim gazie.
- Potrząsaj patelnią co 1 minutę
- Kiedy płatki zaczną przybierać brązową barwę, zdejmij patelnię z ognia.
Autor: Elżbieta, Ambasador Zdrowej Żywności