Gofry to idealna słodka przekąska do kawy i atrakcyjne spędzenie czasu z dziećmi przy wspólnym gofrowaniu. Gofry możemy przygotować od wyboru do koloru z bitą śmietaną, owocami, frużeliną czy tylko z cukrem pudrem.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek stołowych oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Dodatki:
- Świeże owoce: truskawki, borówki, maliny, ananas
- Bita śmietana
- Cukier puder
- Nutella
- Sosy owocowe do lodów i ciast
Przygotowanie
- Żółtka, mleko, olej i cukier waniliowy zmiksować, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z resztą masy.
- Piec w gofrownicy około 3-4 minuty
- Udekorować ulubionymi dodatkami
Autor: Ela, Ambasador bi1 Bielsko-Biała