Faworki

Faworki, chrust, chruścik, chruściki, a nawet kreple – polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciasteczka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki. Smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem!

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Faworki

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto razem wymieszać.
  2. Po wyrobieniu ciasta, rozwałkować na cienki placek, pociąć w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok.10 cm.
  3. W środku każdego paska, wzdłuż – robimy nacięcie, przez które w połowie przetykamy jeden koniec prostokąta. W ten sposób powstanie wstążka.
  4. Do rondla wlewamy olej, który rozgrzewamy.
  5. Na rozgrzany olej wkładamy przygotowane faworki i smażymy na słomkowo-złoty kolor.
  6. Wykładamy faworki na papierowy ręcznik, w celu odsączenia tłuszczu.
  7. Chrusty posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Ela, bi1 Bielsko-Biała
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone