Faworki, chrust, chruścik, chruściki, a nawet kreple – polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciasteczka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki. Smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem!
Składniki
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Składniki na ciasto razem wymieszać.
- Po wyrobieniu ciasta, rozwałkować na cienki placek, pociąć w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok.10 cm.
- W środku każdego paska, wzdłuż – robimy nacięcie, przez które w połowie przetykamy jeden koniec prostokąta. W ten sposób powstanie wstążka.
- Do rondla wlewamy olej, który rozgrzewamy.
- Na rozgrzany olej wkładamy przygotowane faworki i smażymy na słomkowo-złoty kolor.
- Wykładamy faworki na papierowy ręcznik, w celu odsączenia tłuszczu.
- Chrusty posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Ela, bi1 Bielsko-Biała