Faszerowana dynia

Dania z dyni można przyrządzić zarówno na słono jak i na słodko, zwłaszcza w jesienne dni.

Zobacz i wypróbuj naszą propozycję faszerowanej dyni. Danie prezentuje się wyśmienicie!

Składniki

  • ½ dyni – ok. 500 g
  • ryż – 100 g
  • woda – 200 ml
  • pomarańcza – 1 szt.
  • rodzynki – 50 g
  • migdały – 50 g
  • cukier – 50 g
  • płatki migdałowe do dekoracji
Faszerowana dynia

Przygotowanie

1. Połówkę dyni, umyj i delikatnie usuń nasiona.

2. Łyżką lub nożem usuń cały miąższ tak, by pozostawić cienką ścianę dyni.

3. Pulpę dyniową drobno posiekaj i zmieszaj z cukrem oraz plasterkami pomarańczy.

4. Migdały pokrój nożem.

5. Ugotuj ryż we wrzącej wodzie, na małym ogniu.

6. Dynię włóż na 20 minut do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni.

7. Po ostygnięciu układaj warstwowo: ryż, orzechy, rodzynki, pulpę dyniową z pomarańczami. Powtarzaj tę kolejność kilka razy, aż cała dynia zostanie całkowicie wypełniona.

8. Następnie włóż dynię ponowie do piekarnika i piecz około 40 minut, aż będzie miękka i różowa.

9. Gotowe danie udekoruj płatkami migdałów.

Autor: Oleksandr, Ambasador Działu Owoce i Warzywa
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone