Dania z dyni można przyrządzić zarówno na słono jak i na słodko, zwłaszcza w jesienne dni.
Zobacz i wypróbuj naszą propozycję faszerowanej dyni. Danie prezentuje się wyśmienicie!
Składniki
- ½ dyni – ok. 500 g
- ryż – 100 g
- woda – 200 ml
- pomarańcza – 1 szt.
- rodzynki – 50 g
- migdały – 50 g
- cukier – 50 g
- płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie
1. Połówkę dyni, umyj i delikatnie usuń nasiona.
2. Łyżką lub nożem usuń cały miąższ tak, by pozostawić cienką ścianę dyni.
3. Pulpę dyniową drobno posiekaj i zmieszaj z cukrem oraz plasterkami pomarańczy.
4. Migdały pokrój nożem.
5. Ugotuj ryż we wrzącej wodzie, na małym ogniu.
6. Dynię włóż na 20 minut do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni.
7. Po ostygnięciu układaj warstwowo: ryż, orzechy, rodzynki, pulpę dyniową z pomarańczami. Powtarzaj tę kolejność kilka razy, aż cała dynia zostanie całkowicie wypełniona.
8. Następnie włóż dynię ponowie do piekarnika i piecz około 40 minut, aż będzie miękka i różowa.
9. Gotowe danie udekoruj płatkami migdałów.