Falafel z ciecierzycy

Domowe kotleciki lub pulpeciki z cieciorki – Falafele! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. To jedno z najpopularniejszych dań na Bliskim Wschodzie.

Składniki

  • ciecierzyca konserwowa w słoiku
  • przyprawa „jarzynka”
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • mąka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • czosnek 1 ząbek
  • olej do smażenia
Falafel z ciecierzycy

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę odsącz i rozgnieć tłuczkiem (by powstało puree).
  2. Dodaj żółtko, rozgnieciony czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę uniwersalną i wymieszaj, by powstała gęsta pasta.
  3. Uformuj małe kuleczki i panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smaż na głębokim oleju, aż będą rumiane.
  5. Podawaj z sosem, który najbardziej lubisz.
Autor: Ela, Ambasador bi1 Bielsko-Biała
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone