Domowe kotleciki lub pulpeciki z cieciorki – Falafele! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. To jedno z najpopularniejszych dań na Bliskim Wschodzie.
Składniki
- ciecierzyca konserwowa w słoiku
- przyprawa „jarzynka”
- 1 jajko
- 1 żółtko
- mąka
- bułka tarta
- natka pietruszki
- czosnek 1 ząbek
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ciecierzycę odsącz i rozgnieć tłuczkiem (by powstało puree).
- Dodaj żółtko, rozgnieciony czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę uniwersalną i wymieszaj, by powstała gęsta pasta.
- Uformuj małe kuleczki i panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż na głębokim oleju, aż będą rumiane.
- Podawaj z sosem, który najbardziej lubisz.
Autor: Ela, Ambasador bi1 Bielsko-Biała