Domowe rogaliki

Pyszne, domowe rogaliki z marmoladą to rewelacyjny przepis na wspólne, rodzinne pieczenie z dziećmi, do czego z całego serca zachęcam. Rogaliki można przygotować z dowolnym, ulubionym nadzieniem wedle uznania. Zamiast marmolady można dodać ser, owoce lub masę makową.

Składniki

  • 450 g. mąki krupczatki,
  • 250 g masła
  • 200 ml. śmietany 18%
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Marmolada wieloowocowa
Domowe rogaliki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto uformować na kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1,5h do lodówki.
  3. Ciasto podzielić na porcje i pojedynczo wyjmować z lodówki do rozwałkowania.
  4. Każdą porcję na blacie posypanym mąką, rozwałkować na grubość ok 0.5 cm, a następnie podzielić na trójkąty
  5. Na każdym trójkącie nakładamy łyżeczkę nadzienia (marmolada, powidła) i zwijamy rogaliki w stronę wierzchołka.
  6. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym wcześniej jajkiem.
  8. Pieczemy 20 min. w temp. 200 st.
  9. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Autor: Agnieszka, Ambasador Piekarni i Cukierni
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone