Pyszne, domowe rogaliki z marmoladą to rewelacyjny przepis na wspólne, rodzinne pieczenie z dziećmi, do czego z całego serca zachęcam. Rogaliki można przygotować z dowolnym, ulubionym nadzieniem wedle uznania. Zamiast marmolady można dodać ser, owoce lub masę makową.
Składniki
- 450 g. mąki krupczatki,
- 250 g masła
- 200 ml. śmietany 18%
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Marmolada wieloowocowa
Przygotowanie
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
- Ciasto uformować na kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1,5h do lodówki.
- Ciasto podzielić na porcje i pojedynczo wyjmować z lodówki do rozwałkowania.
- Każdą porcję na blacie posypanym mąką, rozwałkować na grubość ok 0.5 cm, a następnie podzielić na trójkąty
- Na każdym trójkącie nakładamy łyżeczkę nadzienia (marmolada, powidła) i zwijamy rogaliki w stronę wierzchołka.
- Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym wcześniej jajkiem.
- Pieczemy 20 min. w temp. 200 st.
- Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Autor: Agnieszka, Ambasador Piekarni i Cukierni