Ciasto Marchewkowe

Sprawdzony przepis na pyszne, wilgotne i niskokaloryczne ciasto, które można zarówno podać na podwieczorek do popołudniowej kawy, jak również zjeść z samego rana na śniadanie!

Czas wykonania: 2 godziny

Składniki

  • Cukier brązowy – 15 dag
  • Marchewka – 17,5 dag
  • Olej słonecznikowy -175 ml
  • Jajko – 3 szt.
  • Cytryna – 1 szt.
  • Orzechy Włoskie – 5 dag
  • Mąka tortowa – 17,5 dag
  • Proszek do pieczywa – 1 szt.
  • Cynamon – 0,03 dag
  • Gałka muszkatołowa mielona – 0,02 dag
  • Masło – 5 dag
  • Twaróg półtłusty – 20 dag
  • Cukier puder – 70 dag
Ciasto Marchewkowe

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie przygotuj ciasto. Wsyp do dużej miski brązowy cukier, olej i dodaj jajka. Drewnianą łyżką rozetrzyj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Marchewkę utrzyj na tarce i dodaj do ciasta wraz ze mieloną skórką z cytryny. Dodaj orzechy włoskie.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie płynne.
  4. Formę do ciasta postaw na blasze do pieczenia, a następnie wlej do niej ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni formy i piecz 40 – 45 minut aż ciasto zgęstnieje i urośnie.
  5. Pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij do całkowitego ostygnięcia.
  6. By przygotować krem – rozetrzyj masło do miękkości a następnie ubij je razem z twarogiem. Dodaj przesiany przez sitko cukier puder i ponownie dokładnie rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
  7. Krem rozprowadź równomiernie na wierzchu ciasta nożem lub szpatułką do kremu. Ciasto udekoruj różnymi ozdobami cukierniczymi, a na kremie wykonaj dowolny ulubiony twój wzór.
  8. Wierzch ciasta możesz posypać również cukrem pudrem.

Ciasto możesz podać z sosem toffi lub waniliowym.

Autor: Oleksandr Snitar, Bielsko-Biała
© 2019 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone
bi1