Sprawdzony przepis na pyszne, wilgotne i niskokaloryczne ciasto, które można zarówno podać na podwieczorek do popołudniowej kawy, jak również zjeść z samego rana na śniadanie!
Czas wykonania: 2 godziny
Składniki
- Cukier brązowy – 15 dag
- Marchewka – 17,5 dag
- Olej słonecznikowy -175 ml
- Jajko – 3 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Orzechy Włoskie – 5 dag
- Mąka tortowa – 17,5 dag
- Proszek do pieczywa – 1 szt.
- Cynamon – 0,03 dag
- Gałka muszkatołowa mielona – 0,02 dag
- Masło – 5 dag
- Twaróg półtłusty – 20 dag
- Cukier puder – 70 dag
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie przygotuj ciasto. Wsyp do dużej miski brązowy cukier, olej i dodaj jajka. Drewnianą łyżką rozetrzyj do uzyskania jednolitej masy.
- Marchewkę utrzyj na tarce i dodaj do ciasta wraz ze mieloną skórką z cytryny. Dodaj orzechy włoskie.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie płynne.
- Formę do ciasta postaw na blasze do pieczenia, a następnie wlej do niej ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni formy i piecz 40 – 45 minut aż ciasto zgęstnieje i urośnie.
- Pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij do całkowitego ostygnięcia.
- By przygotować krem – rozetrzyj masło do miękkości a następnie ubij je razem z twarogiem. Dodaj przesiany przez sitko cukier puder i ponownie dokładnie rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
- Krem rozprowadź równomiernie na wierzchu ciasta nożem lub szpatułką do kremu. Ciasto udekoruj różnymi ozdobami cukierniczymi, a na kremie wykonaj dowolny ulubiony twój wzór.
- Wierzch ciasta możesz posypać również cukrem pudrem.
Ciasto możesz podać z sosem toffi lub waniliowym.
Autor: Oleksandr Snitar, Bielsko-Biała