Pyszne, letnie ciasto z truskawkami – idealne do kawy z rodziną czy przyjaciółmi.
Składniki
- truskawki (600g)
- jogurt/skyr (240g)
- mleko 2% (160ml)
- mąka pszenna pełnoziarnista (130g)
- 4 jajka
- pół szklanki dowolnego słodzidła np. erytrytol (100g)
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu (5g)
- pół łyżeczki soli (3g)
- blaszka okrągła średnica 26 cm
Przygotowanie
- Do miski dodajemy jaja, cukier i ucieramy na gładką masę.
- Następnie wlewamy mleko, jogurt, aromat i sól.
- Na koniec, do mokrych składników dodajemy mąkę i mieszamy aż do połączenia się wszystkich produktów. Masa nie może być za gęsta ani też płynna.
- Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Do środka dodajemy całe lub pokrojone na pół truskawki.
- Wlewamy naszą mieszkankę do truskawek.
- Pieczemy w 180°C przez 45min. Grzałka góra-dół bez termoobiegu.
Porady:
- Ważne, aby produkty były w temperaturze pokojowej.
- Całe ciasto można wymieszać łyżką.
- Zanim pokroisz ciasto na kawałki, zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Autor: Amanda, Ambasador Kuchni z Pasją