Zdrowa, smaczna, ciekawie wyglądająca kalafiorowa przekąska! Dodaj ulubiony dip i rozsmakuj się delikatnym wnętrzem przekąski z chrupiącą skórką!
Składniki
- ½ kalafiora
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki (pszenna, orkiszowa)
- 2 łyżki roztopionego masła
- Można dodać : ½ szklanki startego żółtego sera, najlepiej mix gouda i mozarella
- Olej do smażenia ok. 0,4 l
- Sól, pieprz do smaku
Do dip’u czosnkowego
- 200 ml gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego)
- Łyżeczka posiekanego koperku
- 1 średni ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- Sól ziołowa, wędzona papryka, pieprz
Przygotowanie
- Kalafiora podziel na średniej wielkości różyczki, umyj i zagotuj w osolonej wodzie około 5-7 minut. Następnie odcedź i rozłóż na ręczniku papierowym, aby wciągnął nadmiar wody.
- Z podanych składników rozrób gęste ciasto (woda, mleko, mąka, jajko, roztopione masło, sól, pieprz, ewentualnie ser). Konsystencja ma być taka, aby po zanurzeniu w nim różyczki kalafiora nie spłynęło od razu całe ciasto.
- Następnie rozgrzej mocno w rondelku olej.
- Maczaj kolejno różyczki w cieście zanurzając całą koronę bez nóżki i od razu wrzuć delikatnie do rozgrzanego oleju.
- Kiedy kalafiorki wypłyną na wierzch i będą miały złoto-brązowy kolor można je wyciągnąć na ręcznik papierowy.
- Po przestudzeniu serwuj chrupiące przekąski z ulubionym dip’em.
DIP najlepiej przygotować około godziny przed konsumpcją, aby składniki zdążyły się przegryźć.
Autor: Elżbieta, Ambasador Przepisów Kuchni z Pasją