Chrupiący kalafior

Zdrowa, smaczna, ciekawie wyglądająca kalafiorowa przekąska! Dodaj ulubiony dip i rozsmakuj się delikatnym wnętrzem przekąski z chrupiącą skórką!

Składniki

  • ½ kalafiora
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki (pszenna, orkiszowa)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • Można dodać : ½ szklanki startego żółtego sera, najlepiej mix gouda i mozarella
  • Olej do smażenia ok. 0,4 l
  • Sól, pieprz do smaku

Do dip’u czosnkowego

  • 200 ml gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego)
  • Łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 średni ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • Sól ziołowa, wędzona papryka, pieprz
Chrupiący kalafior

Przygotowanie

  1. Kalafiora podziel na średniej wielkości różyczki, umyj i zagotuj w osolonej wodzie około 5-7 minut. Następnie odcedź i rozłóż na ręczniku papierowym, aby wciągnął nadmiar wody.
  2. Z podanych składników rozrób gęste ciasto (woda, mleko, mąka, jajko, roztopione masło, sól, pieprz, ewentualnie ser). Konsystencja ma być taka, aby po zanurzeniu w nim różyczki kalafiora nie spłynęło od razu całe ciasto.
  3. Następnie rozgrzej mocno w rondelku olej.
  4. Maczaj kolejno różyczki w cieście zanurzając całą koronę bez nóżki i od razu wrzuć delikatnie do rozgrzanego oleju.
  5. Kiedy kalafiorki wypłyną na wierzch i będą miały złoto-brązowy kolor można je wyciągnąć na ręcznik papierowy.
  6. Po przestudzeniu serwuj chrupiące przekąski z ulubionym dip’em.

DIP najlepiej przygotować około godziny przed konsumpcją, aby składniki zdążyły się przegryźć.

Autor: Elżbieta, Ambasador Przepisów Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone