Chatka Baby Jagi lub Chatka Puchatka to bardzo proste ciasto do wykonania razem z dziećmi w domu. Nie wymaga pieczenia. Efekt końcowy na pewno spodoba się naszym pociechom.
Składniki
- ½ kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- odrobina aromatu waniliowego
Polewa:
- 1/4 kostki margaryny (masła)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie
- Składniki „lodówkowe” ogrzej do temperatury pokojowej.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawaj zmielony ser.
- Masę podziel na dwie części: do jednej dodaj kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
- Herbatniki rozłóż na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.
- Posmaruj masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na tą masę połóż drugą warstwę herbatników, a następnie masę waniliową.
- Na środek wyłóż pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.
- Całość złóż w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży).
- Wygładź i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, możesz jeszcze poprawić kształt ciasta.
Polewa:
- Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotuj.
- Odstaw z ognia i dodaj mleko w proszku, dobrze wymieszaj.
- Przestudzoną polewą polej schłodzone ciasto.
- Gotową chatkę ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją