Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi lub Chatka Puchatka to bardzo proste ciasto do wykonania razem z dziećmi w domu. Nie wymaga pieczenia. Efekt końcowy na pewno spodoba się naszym pociechom.

Składniki

  • ½  kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru (może być zwykły)
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny (masła)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2-3 łyżki wody
Chatka Baby Jagi

Przygotowanie

  1. Składniki „lodówkowe” ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawaj zmielony ser.
  3. Masę podziel na dwie części: do jednej dodaj kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
  4. Herbatniki rozłóż na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.
  5. Posmaruj masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na tą masę połóż drugą warstwę herbatników, a następnie masę waniliową.
  6. Na środek wyłóż pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.
  7. Całość złóż w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży).
  8. Wygładź i wstaw do lodówki.
  9. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, możesz jeszcze poprawić kształt ciasta.

Polewa:

  1. Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotuj.
  2. Odstaw z ognia i dodaj mleko w proszku, dobrze wymieszaj.
  3. Przestudzoną polewą polej schłodzone ciasto.
  4. Gotową chatkę ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone