Bułka cebulowo-czosnkowa z pieca

Ta chrupiąca na zewnątrz, a niesamowicie delikatna w środku bułka z pieca, będzie hitem każdej imprezy i w mig zniknie z talerza!

Składniki

  • Bułka ciabatta
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 6 grubych plastrów żółtego sera najlepiej mix: gouda i mozarella
  • Folia aluminiowa
Bułka cebulowo-czosnkowa z pieca

Przygotowanie

  1. Bułkę nacinamy w grubą kostkę, tak aby nie przeciąć jej spodu, ale tniemy głęboko do samej podstawy.
  2. Rozpuszczamy masło, czekamy aż się ostudzi.
  3. W tym czasie kroimy drobno szczypiorek.
  4. Po ostudzeniu, mieszamy szczypiorek z masłem i taką pastą wypełniamy każdą szczelinę w bułce.
  5. Pomiędzy każdą kostkę bułki, wkładamy pocięty w paski lub kwadraty ser żółty, tak aby za bardzo nie wystawał nad poziom pieczywa. Staramy się aby ser sięgał aż do spodu bułki.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
  7. Pieczywo owijamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
  8. Po upływie tego czasu, rozwijamy bułkę tak, aby jej wierzch mógł się przypiec na złoty kolor i zostawiamy jeszcze w piekarniku na około 5 minut.
Autor: Elżbieta, Ambasador Przepisów Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone