Ta chrupiąca na zewnątrz, a niesamowicie delikatna w środku bułka z pieca, będzie hitem każdej imprezy i w mig zniknie z talerza!
Składniki
- Bułka ciabatta
- Pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 6 grubych plastrów żółtego sera najlepiej mix: gouda i mozarella
- Folia aluminiowa
Przygotowanie
- Bułkę nacinamy w grubą kostkę, tak aby nie przeciąć jej spodu, ale tniemy głęboko do samej podstawy.
- Rozpuszczamy masło, czekamy aż się ostudzi.
- W tym czasie kroimy drobno szczypiorek.
- Po ostudzeniu, mieszamy szczypiorek z masłem i taką pastą wypełniamy każdą szczelinę w bułce.
- Pomiędzy każdą kostkę bułki, wkładamy pocięty w paski lub kwadraty ser żółty, tak aby za bardzo nie wystawał nad poziom pieczywa. Staramy się aby ser sięgał aż do spodu bułki.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
- Pieczywo owijamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
- Po upływie tego czasu, rozwijamy bułkę tak, aby jej wierzch mógł się przypiec na złoty kolor i zostawiamy jeszcze w piekarniku na około 5 minut.
Autor: Elżbieta, Ambasador Przepisów Kuchni z Pasją