Wielkanocna babka piaskowa, to jedno z tych ciast, które nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Składniki
- 4 jaja
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 aromat cytrynowy
Przygotowanie
- Margarynę, cukier i jajka ucieramy na jednolita masę.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, aromat cytrynowy, olej a na koniec mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do posmarowanej i obsypanej mąka blaszki. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.
- Polewamy polewą z białej lub ciemnej czekolady i posypujemy posypką lub płatkami migdałów.
Autor: Agnieszka, Ambasador bi1 Białystok