Babka gotowana

Babka gotowana to idealny pomysł na wielkanocne ciasto, które jest lekkie, puszyste o delikatnej konsystencji.
By ją wykonać koniecznie musisz zaopatrzyć się w formę do gotowanej babki.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklankę mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 1 kostkę margaryny lub masła
  • 25 ml spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka gotowana

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od roztopienia masła na wolnym ogniu.
  2. Następnie, dodajemy do niego cukier puder i ucieramy na gładką masę – można za pomocą miksera.
  3. Mąkę przesiewamy przez sito do osobnego naczynia. Stale miksując, dodajemy do niej stopniowo żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, spirytus. Na końcu wlewamy roztopione masło. Ucieramy na gładką masę.
  4. Osobno ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty cukru. Dodajemy pianę do masy i delikatnie mieszamy całość za pomocą szpatułki.
  5. Specjalną formę do gotowania smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto.
  6. Babkę gotujemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. Po tym czasie zestawiamy babkę z ognia, zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na 10 minut.
  7. Po tym czasie wyjmujemy formę z wody i czekamy aż ciasto będzie zupełnie zimne. Dopiero wtedy wyjmujemy je z formy.
Autor: Jacek, Ambasador Zdrowego Stylu Życia
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone