Babka gotowana to idealny pomysł na wielkanocne ciasto, które jest lekkie, puszyste o delikatnej konsystencji.
By ją wykonać koniecznie musisz zaopatrzyć się w formę do gotowanej babki.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklankę mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklankę cukru pudru
- 1 kostkę margaryny lub masła
- 25 ml spirytusu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Zaczynamy od roztopienia masła na wolnym ogniu.
- Następnie, dodajemy do niego cukier puder i ucieramy na gładką masę – można za pomocą miksera.
- Mąkę przesiewamy przez sito do osobnego naczynia. Stale miksując, dodajemy do niej stopniowo żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, spirytus. Na końcu wlewamy roztopione masło. Ucieramy na gładką masę.
- Osobno ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty cukru. Dodajemy pianę do masy i delikatnie mieszamy całość za pomocą szpatułki.
- Specjalną formę do gotowania smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto.
- Babkę gotujemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. Po tym czasie zestawiamy babkę z ognia, zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na 10 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy formę z wody i czekamy aż ciasto będzie zupełnie zimne. Dopiero wtedy wyjmujemy je z formy.
Autor: Jacek, Ambasador Zdrowego Stylu Życia